Opublikowany przez: Kasia P. 2018-08-23 06:49:11
Autor zdjęcia/źródło: Opakowania żywności @ Zaprojektowane przez Freepik
AAP mówi o niebezpiecznych substancjach, które można znależć w produkowanych pojemnikach na żywność, np. butelkach do karmienia. Aby ich uniknąć należy się kierować kilkoma żelaznymi zasadami. Nie są to nowości, ale być może nie słyszeliście jeszcz o wszystkich.
Ciepło może powodować przenikanie bisfenoli i ftalanów do pokarmu, dlatego AAP mówi o unikaniu sytuacji, kiedy podgrzewamy jedzenie w plastikowych opakowaniach w mikrofalówce. Dotyczy to także buteki z mlekiem dla niemowląt. Zauważono także, by nie wyparzać takich pojemnników w zmywarca, lecz myć je ręcznie.
Pamiętaj, że dobrą alternatywą dla plastiku jest szkło. AAP zaleca aby sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe. Kiedy możesz dokonać wyborów, wybierz pojemnik ze szkła.
Przyznam, że nigdy wcześniej nie zwracałam na to uwagi, a jednak warto to sprawdzać. AAP zaleca, by nie kupować jedzenia, która jest w opakowaniach z kodami recyclingu oznaczonymi jako 3,6, lub 7. Są one widoczne zazwyczaj na dole opakowania. Wyjątkiem są sytuacje kiedy na takich opakowaniach znajduje się napis „biobased” lub greenware”.
Bardzo ważne jest także kupowanie większej ilości warzyw i owoców świeżych lub mrożonych, ale o tym i o myciu rąk przed jedzeniem, chyba nikomu nie trzeba przypominać. Zasady są proste, prawda? Wystarczy wybierać świeże owoce i warzywa, a nie te foliowane. Tak samo mięso lepiej na stoisku mięsnym coś wybrać, niż kupić to zapakowane w plastik od producenta. Tak samo jogurty, kiedy unikamy oznaczeń 3, 6 i 7 oraz wybieramy te np. z 5. Sprawa komplikuje się, kiedy jesteśmy już na zakupach, ale wytrwałość i konsekwencja może nam dodać jedynie zdrowia.
ZOBACZ TAKŻE:
Bierzesz TE leki? Lepiej się nie opalaj! >>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.